Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Θωμάς Κώτσιας: O καθένας εφ’ ω ετάχθη.


Από την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ορίστε, κύριε Κώτσια.

Τον λόγο έχει ο κ. Θωμάς Κότσια από το ΣΥΡΙΖΑ.

ΘΩΜΑΣ ΚΩΤΣΙΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, χαιρετίζω την κατάθεση του σημερινού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Εύχομαι, ελπίζω και προσβλέπω να συνεχίσουμε ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του λαού μας με ανάλογα νομοσχέδια, τα οποία να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες του για μια διαφορετική πολιτική απέναντι στις πολιτικές της καταστροφής και των μνημονίων.
Δεν συζητάμε για λέξεις, κύριε Μητσοτάκη. Συζητάμε για ανθρώπινες ζωές! Επειδή ειπώθηκε προηγούμενα ότι εδώ συζητάμε για λέξεις.
Ως νέος Βουλευτής από την Ευρυτανία μεταφέρω τις οδυνηρές εμπειρίες από τον τόπο μου και τις συνέπειες των πολιτικών της καταστροφής που πολλοί ακόμα συνεχίζετε να ονομάζετε «σωτηρία». 
Το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας, τα αγροτικά ιατρεία έχουν πλήρως διαλυθεί χωρίς ιατρούς και νοσηλευτές. Τα ασθενοφόρα μένουν από καύσιμα και επαφίενται στην καλή πρόθεση ιδιωτών ή φορέων του Νομού μου, για να ανταποκριθούν σε λίγα λίτρα βενζίνη. Οι ηλικιωμένοι -στα χωριά ιδιαίτερα- βρίσκονται σε απόγνωση. Οι δήμοι, επίσης, βρίσκονται σε αδιέξοδο και αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που τους αναθέσατε χωρίς πόρους. Οι τελευταίες μάλιστα καταστροφικές πλημμύρες επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο τη ζωή των ανθρώπων και έχουν φτάσει στην απελπισία. Χωριά και δίκτυα κατεστραμμένα, σπίτια γκρεμισμένα σε μια πολιτεία σε οικονομική ασφυξία να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων.
(CB)
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σαν αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που ασκήθηκε αυτά τα χρόνια, με θλίβει η εικόνα Βουλευτών, οι οποίοι χωρίς καμιά συναίσθηση των ευθυνών τους ψάχνουν για διαδικαστικά κωλύματα, χαριεντίζοντας με σχόλια και τακτικισμούς, για να εκφυλίσουν τον κοινοβουλευτικό διάλογο, όταν μάλιστα συζητούνται νομοσχέδια τέτοιου χαρακτήρα. 
Θα περίμενα, ειδικά μετά τις αντιδράσεις και τους εκβιασμούς που υφίσταται η χώρα μας, θεωρώντας μονομερείς ενέργειες το δικαίωμα των ανθρώπων να επιζούν, να υπήρχε περισσότερη σοβαρότητα και σύσσωμη η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση να αντιδρούν σε τέτοιες ιταμές προσεγγίσεις και ιταμές αντιλήψεις απέναντι στη χώρα και στον λαό μας, πέρα και έξω από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, και όχι να επιχαίρουν και να μας κουνούν το δάχτυλο γιατί είμαστε τα «άτακτα παιδιά» της Ευρώπης. 
Όσοι χάσατε την ψυχή σας και την ανθρωπιά σας, μπορεί να βρίσκετε δικαιολογίες για να διαφωνείτε με τέτοια νομοσχέδια και με ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες της σημερινής Κυβέρνησης. Εμείς θα συνεχίσουμε, με σημείο αναφοράς την κοινωνία και τις ανάγκες της. Εσείς συνεχίστε με τις προτεραιότητες με τις οποίες πορευτήκατε μέχρι τώρα και ο καθένας εφ’ ω ετάχθη. 
Αυτές τις πενήντα μέρες ένα πρόβλημα που φάνταζε σαν καθαρά οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας έγινε, με τις πρωτοβουλίες αυτής της Κυβέρνησης, πανευρωπαϊκό πολιτικό πρόβλημα με παγκόσμιες προεκτάσεις. Συνειδητοποιούμε ότι αυτόν τον δύσκολο και ναρκοθετημένο δρόμο θα τον πορευτούμε αποφασιστικά και υπεύθυνα, μόνοι μας, με μόνο σύμμαχο τον λαό μας. Μένει σε εσάς να αποφασίσετε αν θα συμπορευτείτε ή θα λειτουργήσετε, συνειδητά ή ασυνείδητα, σαν εκπρόσωποι των εκβιαστών που υπαγορεύουν νομοσχέδια και πολιτικές. 
Μείνετε στον άχαρο ρόλο σας και μας φτάνει η εμπιστοσύνη του λαού μας, ακόμα όλων αυτών των ταπεινών ανθρώπων που βλέπουν τα σπίτια τους να κατρακυλάνε -και το έχω ζήσει αυτές τις μέρες στον τόπο μας- και παρ’ όλα αυτά χωρίς στέγη, χωρίς δίκτυα, χωρίς φαΐ, χωρίς τίποτα, η έγνοια τους ήταν να μην κάνουμε πίσω. Αυτό μου λένε και άνθρωποι που δεν ανήκουν στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, απλοί άνθρωποι, περήφανοι, οι οποίοι λένε «Μην κάνετε πίσω! Εμείς είμαστε κοντά σας». Είναι άνθρωποι οι οποίοι ούτε καν ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, βιώνουν μέσα τους και αισθάνονται ότι, επιτέλους, υπάρχει μια Κυβέρνηση που αντιστέκεται στον δωσιλογισμό.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ζωή Κωνσταντοπούλου): Ευχαριστούμε τον κ. Θωμά Κώτσια

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟ.

Απευθύνομαι πρώτα στον άνθρωπο και Ευρυτάνα πολιτικό και μετά στον βουλευτή της Ν.Δ. Φίλε Κώστα, Πριν τρεις μήνες με μήνυμά σου προς τους Ευρυτάνες δικαιολόγησες την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσες στην κυβέρνηση Σαμαρά με την προσδοκία και την ελπίδα "να αποδείξει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση" όπως χαρακτηριστικά ανέφερες στο μήνυμά σου. Μάλιστα μόνος σου έθεσες καυτά ερωτήματα με πολλά "τι θα γίνει" , που όπως σωστά διαπίστωνες βρίσκονται στα χείλη όλων των πολιτών. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, και λίγες μέρες πριν από την κατάθεση για ψήφιση στη βουλή του μοιραίου για το λαό μας τρίτου μνημονίου των μέτρων της καταστροφής, τα περισσότερα από τα ερωτήματα που έθεσες δεν απαντήθηκαν ή απαντήθηκαν με τραγικές συνέπειες για το λαό μας στο στάδιο της εφαρμογής τους. Αν πριν τρείς μήνες αισθάνθηκες την ανάγκη να εξηγήσεις την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσες στην κυβέρνηση, σήμερα πρέπει να ερμηνεύσεις σωστά και να απαντήσεις γιατί οι

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία.

ΚΑΝΑΚΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΤΣΙΑΣ ΘΩΜΑΣ  ΜΠΙΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Κώδικας δεοντολογίας για τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας και Επιτροπής Δεοντολογίας προβλέπεται από το Καταστατικό του κόμματος (Μεταβατικές Διατάξεις, ΙΙΙ) και αποτελεί κρίσιμο βήμα για την πιο συλλογική, πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος, καθώς περιγράφει κανόνες σταθερούς, γνωστούς εκ των προτέρων σε όλους/ες και ίδιους για όλους/ες όσοι/ες προτίθενται να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 1. Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική και καθορίζεται από τα κεντρικά όργανα του κόμματος. Κανείς και καμία υποψήφιος/α δεν μπορεί να ακολουθεί τακτικές που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αποφάσεις ή να έχει συμπεριφορές που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλους/ες υποψήφιους/ες του ΣΥΡΙΖΑ. 2. α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.  β) Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κ