Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΝΕΜΟΤΕΡΑΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ...





του Θωμά Κώτσια, πρώην βουλευτή Ευρυτανίας.

Βρέθηκα αυτές τις μέρες στα χωριά του Κάβο Ντόρο και είμαι σοκαρισμένος από τις εικόνες καταστροφής της περιοχής και τις αφηγήσεις των ανθρώπων που κατοικούν εκεί για όσα έπονται, ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων. Η Όχη, αυτό το υπέροχο βουνό της Καρυστίας έχει παραδοθεί στους λύκους της κερδοσκοπίας και ξεσχίζουν τις σάρκες του. Τεράστιοι αυτοκινητόδρομοι, εκατομμύρια κυβικά μπάζα, ένα πέπλο σκόνης έχει κατακλύσει τα δένδρα και τον τόπο παντού.
 Η κτηνοτροφία της περιοχής, τα πρώτα θύματα των μαφιόζων, που για να εκτονώσουν την οργή των κτηνοτρόφων προσπαθούν να τους ξεγελάσουν μοιράζοντας κάποιες μπάλες τριφύλλια και διάφορες ζωοτροφές. Τα ζώα με γεμάτα τα πνευμόνια τους χώμα, πάσχουν όλα από ένα είδος πνευμονοκονίασης με έντονα φαινόμενα μόνιμης καταρροής στη μύτη τους και αδυναμίας να κρατήσουν ακόμα και τα κουδούνια στο λαιμό τους , με συνέπεια ιδιαίτερα τον χειμώνα κάποια πεθαίνουν και πολλά αποβάλλουν, μου έλεγαν κτηνοτρόφοι που συνάντησα στο Καψούρι και στην Αμυγδαλιά. Οι εταιρείες, αυτές τις μέρες τους μοιράζουν στους κτηνοτρόφους πέντε ευρώ για κάθε ζώο για να πάρουν κάποια φάρμακα να δώσουν στο κοπάδι τους. 
Για τους κτηνοτρόφους που έχουν πολλά ζώα, είναι ποιο νέοι και αντιδρούν κάπως ποιο έντονα, διαθέτουν και άλλους τρόπους να εξαγοράσουν την σιωπή τους και την ανοχή τους. Τους προτείνουν να πάνε σαν φύλακες στις εταιρείες για κάποιους μήνες, με 3 ευρώ την ώρα, Κάποιοι σε απόγνωση δέχονται, κάποιοι που έχουν πολλά ζώα χωρίς βοήθεια, δεν μπορούν να δεχτούν την προσφορά τους γιατί απαιτούνται μετακινήσεις σε μεγάλες διαδρομές με δικά τους μέσα και καύσιμα, που για να τους μείνει κάτι, δουλεύουν 12 και 16 ώρες. Χαρακτηριστικό της οργής για τον παραλογισμό της πολιτείας και της παράδοσης της στις απαιτήσεις των εταιρειών, είναι το παράπονο ενός νέου που πέρασε στο πανεπιστήμιο, αλλά δεν μπόρεσε να σπουδάσει. 
Θέλει να μείνει στον τόπο του και να οργανώσει την κτηνοτροφικά του μονάδα. Ζήτησε άδεια από το Δασαρχείο να ανοίξει ένα δρόμο γύρο στα 500- 700 για να φτάσει και να αξιοποιήσει το πατρικό του σπίτι τα χωράφια του και το δασαρχείο του ζήτησε να καταθέσει ειδική τοπογραφική και περιβαλλοντική μελέτη, που το κόστος της δεν μπορεί να καλύψει ακόμα και να πουλήσει όλο το κοπάδι. Αυτό το δασαρχείο που μοιράζει αφειδώς χαρτιά και εγκρίσεις για δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων στις εταιρείες, χωρίς να τηρείται καμία προδιαγραφή και δέσμευση. 
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πώς εκμεταλλεύονται και το θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων. Έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία στις εκκλησίες, έτσι έχουν αναλάβει πλακοστρώσεις και κάθε εργασία για εξωραϊσμούς εκκλησιών ή ακόμα και επανακατασκευής γκρεμισμένων μικρών εξωκλησιών, με φτηνά υλικά κατασκευής, κυρίως μπετόν που διαθέτουν άφθονο για να φυτέψουν τα ανεμοτέρατα τους.
 Όλα αυτά είναι μια εικόνα από το μέλλον των Αγράφων και κάθε βουνού που έχει επιλεγεί να παραδοθεί για να "σωθεί" ο πλανήτης. Ας φροντίσουν να τα επιβεβαιώσουν όλα αυτά οι συμπατριώτες Αγραφιώτες και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι, πριν πούμε "αποχαιρέτα τα Άγραφα που ήξερες" .

ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟ.

Απευθύνομαι πρώτα στον άνθρωπο και Ευρυτάνα πολιτικό και μετά στον βουλευτή της Ν.Δ. Φίλε Κώστα, Πριν τρεις μήνες με μήνυμά σου προς τους Ευρυτάνες δικαιολόγησες την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσες στην κυβέρνηση Σαμαρά με την προσδοκία και την ελπίδα "να αποδείξει ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει την πολύπλευρη κρίση" όπως χαρακτηριστικά ανέφερες στο μήνυμά σου. Μάλιστα μόνος σου έθεσες καυτά ερωτήματα με πολλά "τι θα γίνει" , που όπως σωστά διαπίστωνες βρίσκονται στα χείλη όλων των πολιτών. Σήμερα, τρεις μήνες μετά, και λίγες μέρες πριν από την κατάθεση για ψήφιση στη βουλή του μοιραίου για το λαό μας τρίτου μνημονίου των μέτρων της καταστροφής, τα περισσότερα από τα ερωτήματα που έθεσες δεν απαντήθηκαν ή απαντήθηκαν με τραγικές συνέπειες για το λαό μας στο στάδιο της εφαρμογής τους. Αν πριν τρείς μήνες αισθάνθηκες την ανάγκη να εξηγήσεις την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσες στην κυβέρνηση, σήμερα πρέπει να ερμηνεύσεις σωστά και να απαντήσεις γιατί οι

Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρυτανία.

ΚΑΝΑΚΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΩΤΣΙΑΣ ΘΩΜΑΣ  ΜΠΙΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Κώδικας δεοντολογίας για τους υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η θέσπιση Κώδικα Δεοντολογίας και Επιτροπής Δεοντολογίας προβλέπεται από το Καταστατικό του κόμματος (Μεταβατικές Διατάξεις, ΙΙΙ) και αποτελεί κρίσιμο βήμα για την πιο συλλογική, πιο δημοκρατική και πιο αποτελεσματική λειτουργία του κόμματος, καθώς περιγράφει κανόνες σταθερούς, γνωστούς εκ των προτέρων σε όλους/ες και ίδιους για όλους/ες όσοι/ες προτίθενται να είναι υποψήφιοι/ες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 1. Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι συλλογική και καθορίζεται από τα κεντρικά όργανα του κόμματος. Κανείς και καμία υποψήφιος/α δεν μπορεί να ακολουθεί τακτικές που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αποφάσεις ή να έχει συμπεριφορές που τον φέρνουν σε αντίθεση με άλλους/ες υποψήφιους/ες του ΣΥΡΙΖΑ. 2. α) Όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους/στις ίδιους/ες.  β) Όλοι/ες οι βουλευτές είναι υποχρεωμένοι/ες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων του κ