Για το θάνατο του Καπετάν-Ερµή.

Ο Άρης με τον Ερμή

Έφυγε χθες για το µακρύ ταξίδι στην αιωνιότητα ο τελευταίος ίσως εκπρόσωπος της δρακογενιάς της Εθνικής Αντίστασης στο νοµό µας, ο Καπετάν-Ερµής. Ο καπετάνιος του Ε.Λ.Α.Σ. που υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του Άρη Βελουχιώτη στα χρόνια της µεγάλης εποποιίας και ο άνθρωπος που µέχρι χθες διατηρούσε άσβεστη τη µνήµη του Άρη, σαν πρόεδρος του “Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήµης του Άρη Βελουχιώτη”.
Ο Βασίλης Πριόβολος υπέστη τα βάσανα, τους διωγµούς και τη πολύχρονη προσφυγιά µαζί µε δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές για την αντιστασιακή τους δράση, μετά την απελευθέρωση, τη συµφωνία της Βάρκιζας και το µεταπολεµικό καθεστώς. Επέστρεψε στα χρόνια της οµαλότητας µετα τη δικτατορία στη πατρίδα. Θα τον θυµόµαστε πάντα όρθιο, ευθυτενή και περήφανο, έτσι όπως τον αποθανάτισε ο φωτογράφος της Αντίστασης Σπύρος Μελετζής, στα χρόνια που οι άνθρωποι στέκονταν πάνω από το µπόι τους, και πάντα παρόντα στις εκδηλώσεις ιστορικής µνήµης να πυρπολεί συνειδήσεις µε τον πατριωτικό του λόγο, τη φλογερή και στεντώρια φωνή του µέχρι πρόσφατα, παρά τα εκατό του χρόνια.
Οι Κορυσχάδες, η Βίνιανη, η Δοµνίστα, ο Γοργοπόταµος “στέλνουν περήφανο χαιρετισµό” στον τελευταίο ίσως από τους πρωταγωνιστές που τις κατέταξαν στο πάνθεον της ιστορίας του αντιστασιακού και αντιφασιστικού αγώνα της πατρίδας µας.
Σήµερα που ο φασισµός απειλεί να βγεί ξανά από το τάφο του, πατώντας πάνω στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισµού και των µνηµονίων και τη µη ορατή πολιτική διεξόδου από την οικονοµική κρίση προς όφελος του λαού µας, µορφές σαν τον Καπετάν-Ερµή δείχνουν το δρόµο του αγώνα για δηµοκρατία και εθνική ανεξαρτησία από την οικονοµική κατοχή της πατρίδας µας. Ας είναι ελαφρύ το χώµα της Ευρυτανικής γης που θα τον σκεπάσει, εκεί στο τόπο που τον
γέννησε και περπάτησε σαν αντάρτης σε κάθε λιµέρι, σε κάθε διάσελο και κορφή, στην ιστορική Χρύσω που τόσο αγαπούσε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΝΕΜΟΤΕΡΑΤΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.